Toon 1 - 12 van 13

Whiskey is een sterke drank dat geproduceerd wordt uit gegist graanbeslag en vervolgens rijpt op houten vaten. 

Van het graan wordt beslag gemaakt dat zich laat gisten. Hierbij worden de aanwezige suikers in het beslag omgezet in alcohol. Er ontstaat dan een vloeistof rond de 7,5% alcohol. Dit wordt vervolgens gedestilleerd om alle onzuiverheden achter te laten blijven waarna de overgebleven damp met een hoger alcoholpercentage wordt opgevangen en gecondenseerd. Hierna wordt de drank verdund tot 65% procent alcohol en in eikenhouten vaten opgeslagen om te kunnen rijpen. Na een bepaalde tijd wordt de Whiskey gebotteld. Anders dan bij wijn stopt het rijpingsproces van Whiskey zodra het gebotteld word. Het jaar op de fles is dan ook het jaar dat de Whiskey heeft gerijpt. 

Whiskey werd zowel als Whiskey en Whisky geschreven afhankelijk van de herkomst van de drank. Whiskey met -e is herkomstig uit Ierland en de VS. Whisky zonder -e komt uit Canada en Schotland. In Nederland schrijven wij Whiskey inclusief -e. 

Er zijn verschillende soorten Whiskeys: Grain Whiskey, Malt Whiskey, Single Malt Whiskey, Blended Malt Whiskey en Blended Whiskey. 

De smaak en kleur van de Whiskey is afhankelijk van de graansoort en de voorgaande drank die in de eikenhouten vaten heeft gezeten voordat de Whiskey hierin rijpt. Het overgebleven alcohol van de voorgaande drank geeft kleur af aan de Whiskey en kan ook invloed hebben op de smaak. Vaak zijn de vaten al gepruikt voor Port, Madeira of Sherry. 

Boozly verkoopt verschillende soorten merken Whiskeys als: Jack Daniel's, Bushmills, Johnnie Walker, Jameson, Glenfiddich en Chivas Regal.