Toon 1 - 12 van 14

Rum is een sterke drank die wordt geproduceerd uit bijproducten van suikerriet. Het suikerriet wordt eerst verdund met water en de oplossing hiervan wordt volledig vergist. Dit kan via twee methodes.

Methode een is een snelle fermentatie van 2 dagen. Methode twee is een langzame fermentatie en dit kan zo'n 12 dagen duren en levert een hoger alcoholpercentage. De rum word vervolgens gedestilleerd in stills. Dit kan ook op twee methods. Hiervan is de eerste methode een pot still. Dit is een batch proces waarbij de rum een alcoholpercentage krijgt tussen de 80-88%. Dit zijn voornamelijk de meer aromatische rums. De tweede methode is een column still en bevat een continue proces. Hierin worden de light rums geproduceerd met een alcoholpercentage rond de 93-95%. 

Na het productieproces is het nog mogelijk voor de rum om te rijpen. Tijdens het rijpingsproces krijgt de rum kleur. Dit ligt aan de rijpingsduur en de mate van de verkoling van de houten vaten. Vaak zijn dit voormalige Bourbon-vaten gemaakt van white oak. Een rum kan ook zijn kleur krijgen door de toevoeging van karamel. 

Rum kan puur gedronken worden of mixto met cola en bestaat uit drie stijlen: Spaanse stijl, Engelse stijl en Franse stijl. 

Naast dat de rum ingedeeld kan worden op de verschillende stijlen, kan dit ook op kleur. Toevallig zijn dat ook drie categorieën: Licht/wit, goud en bruin/donker. Deze kleuren ontstaan door de houtrijping. Ook bestaat er zwarte rum. Deze wordt voor een klein gedeelte gecrëeerd door houtrijping maar krijgt voornamelijk zijn kleur door de toevoeging van karamel. Hierdoor krijgt deze ook een intensere smaak. 

Verder kan rum nog ingedeeld worden op leeftijd en alcoholpercentage. Ook dit keer drie verdelingen: Ongerijpt of kortgerijpt (0-5 jaar), Gerijpt (5-15 jaar) of Langgerijpt (+15 jaar). Waar een rum zich nog verder onderscheidt van een whiskeymix of bourbonmix is dat een mix van rum zich niet duidt naar de jongste rum. Een whiskey mix van 50% 5 jaar oud en 50% 15 jaar oud, wordt vernoemd als een 5 jaar oude whiskey. Een rum mix van hetzelfde percentage in jaren kan zowel 5, 10 als 15 jaar oude rum heten. 

De verdeling in alcoholpercentage gaat als volgt: Standaard (+/- 40%), Navy Strength (+/- 50%) en Overproof, alls boven de Navy Strength (vaak 75,5%). 

Boozly verkoopt de volgende rum: Bacardi en Captain Morgan.