Jenever
Jenever is een sterke drank die voornamelijk wordt gedronken in Nederland en België.
Oorspronkelijk gaat het over moutwijn waaraan extracten van de jeneverbes worden toegevoegd. Tegenwoordig bevat jenever hiernaast ook nog industrieel geproduceerde ethanol. De jenevers die deze vorm van alcohol bevatten heten jonge jenever of oude jenever. Wanneer moutwijn het hoofdingerediënt is als alcohol, dan spreken we van Korenwijn. Deze wordt daarnaast ook gerijpt op houten vaten.
Van origine is Jenever ontstaan als een medicinaal drankje als gevolg van verschillende pestepidemieën in de middeleeuwen. Vanwege de geneeskundige werking van kruiden, in dit geval jeneverbessen, werden deze toegevoegd aan brandewijn dat gedronken werd voor medicinaal gebruik. Door de epidemieën werd het drankje snel razend populair in Nederland en België.
Later, mede door de oorlogen, werd dit drankje wereldwijd populair maar wel onder een andere naam. Gin. Afgeleid van genever. Nederlandse zeeliederen namen deze mee op reis en zo ook bij de aankomst in Engeland. Door de groeiende populariteit rondom gin is er een Gin-pact opgezet door de Engels regering in 1736. Dit pact bevatte de informatie dat gin alleen verkocht mocht worden als Engelse apothekers of distillateurs de Hollandse jenever zelf hadden bewerkt met eigen kruiden. Hierdoor ontstond the zoals wij nu kennen, London Dry Gin.
Jenever kan bereid worden op twee manieren: de klassieke bereiding en de moderne bereiding. Bij een klassieke bereiding worden de originele grondstoffen gebruikt voor jenever die bestaan uit gerst, rogge en mais. De gerst word tot mout geproduceerd waarbij enzymen vrijkomen die het zetmeel omzetten in suikers. Dit worden vervolgens vermengt met het rogge en de mais. Dit mengsel word verder vermengd met gist die de suikers omzet in alcohol. Deze substantie kan nu worden gedestilleerd. Na de eerste destillatie onstaat een substantie van +/- 20% alcohol. Bij de twee destillatie bevat deze +/- 30% alcohol en bij de afronding na de derde destillatie is er moutwijn ontstaan van 46,5% alcohol. Hierna krijgt moutwijn zijn eigen karakter door toevoeging van verschillende kruiden waaronder de jeneverbes. Eventueel kan de jenever nog rijpen in houten vaten.
Bij een moderne bereiding wordt gebruik gemaakt van kolomdistillatie. Door deze methode ontstaat zuivere ethanol (96% ethanol en 4% water) die als vervanging werkt voor moutwijn. Dit was om verschillende redenen goedkoper waaronder het continu proces, verschillende doeleinden van het eindproduct en gebruik van andere landbouwproducten om tot ethanol te komen.
Jenever wordt onderscheiden in jonge jenever, oude jenever, graanjenever en korenwijn. Jonge jenever is bereid met ethanol en bevat maximaal 15% moutwijn. Daarnaast is het doorzichtig en bevat het maximaal 35% alcohol. Oude jenever is ook bereid met ethanol, bevat maximaal 15% moutwijn en bestaat uit maximaal 35% alochol. Maar in tegenstelling to jonge jenever is oude jenever lichtgeel of bruin van kleur door de toevoeging van karamel, bevat het meer suikers en heeft een sterke smaak naar jeneverbes. Graanjenever is de makkelijkst onderscheidene soort aangezien de alcohol alleen uit graan getrokken mag zijn en daarbij bestaat uit minimaal 30% alcohol. De korenwijn zoals eerder besproken bestaat uit minstens 51% moutwijn, bevat mists toegevoegd alleen ethanol getrokken uit graan, bevat minstens 38% alcohol, kan elke kleur hebben dan hierboven vernoemd en heeft natuurlijk smaakstoffen zelfs als er karamel aan toegevoegd is.
Boozly verkoopt verschillende merken jenever: Zuidam, Bols en Ketel 1.