Toon 1 - 5 van 5

Cognac is een sterke drank ontstaan uit het destilleren van witte wijn. Een cognac heeft specifieke eisen om deze naam te mogen dragen waaronder dat de drank afkomstig moet zijn uit de cognac streek, bepaalde druivenrassen moet bevatten, dubbel gedestilleerd moet zijn, uit minstens 40% alcohol bestaat en minimaal 2 en een half jaar heeft gerijpt in houten vaten.

Er zijn in totaal 6 druivenrassen die gebruikt mogen worden voor cognac: Ugni blanc, Colombard, Folle Blanche, Montils, Follignan en Sémillon. De druif die voornamelijk word gebruikt is Ugni Blanc (98%). De druiven worden na de oogst meteen geperst en binnen 5 tot 7 dagen gefermenteerd tot een zure, troebel wijn tussen de 8% en 10% alcohol. Het natuurlijke gistingsproces kan versnelt worden door de toevoeging van gedroogde gist. Dit wordt vervolgens gedestilleerd.

Het destillatie proces moet plaatsvinden in een alambic Charantais, volledig uit koper. De wijn wordt de eerste keer gedestilleerd tot een brandewijn van +/- 30% alcohol. Na de tweede destillatie is er eau de vie ontstaan. Deze wordt in fusten gerijpt. De brandewijn heeft nu een alcoholpercentage van ronde de 70%. Smaak van cognac is hierbij afhankelijk van de tannine in de houten fusten en de luchtvochtigheid van de opslagplaats. Na dat de eau de vie 2 en een half jaar heeft gerijpt, mag het pas cognac heten. Voor het bottelen wordt cognac verdund met water tot het een alcoholpercentage heeft van 40%. Als de cognac gebotteld is stopt de veroudering. De leeftijd die op het etiket te lezen is, is dan ook de leeftijd dat de cognac heeft gerijpt in de houten fusten. Als het een mengsel van cognac bevat is de jongste leeftijd bepalend voor de leeftijd zichtbaar op de fles. Pas gedestilleerde cognac is kleurloos. Oudere cognac kan een lichtgele kleur hebben, afgegeven door de houten vaten. 

De leeftijd van de cognac wordt overigens niet aangeduid in cijfers, maar inafkortingen. Voor cognac worden de volgende afkortingen gebruikt:
- VS of *** (minimale rijptijd van 2 jaar)
- VSOP, Vo of Reserve (minimale rijptijd van 4 jaar)
- Extra, XO, Napoléon, Hors d'Age of Ancestrale (minimale rijptijd van 10 jaar)
- XXO (minimale rijptijd van 14 jaar)

Boozly verkoopt de volgende verschillende merken voor cognac: Joseph Guy, Hennessy en Remy Martin.