Brandewijn
Brandewijn is een sterke drank, ook wel bekend als brandy. Brandewijn ontstaat door de destillatie van wijn of moutwijn waarbij gisting plaatsvind. De traditionele brandewijn word gestookt uit moutwijn tot een alcoholpercentage tussen de 35% en 40%. Smaak en geur ontstaan door het toevoeging van vruchten of onderdelen van vruchten tijdens het stoken. Zo ontstaat er uit brandewijn Calvados uit de toevoeging van gegiste appels.
In de moderne tijd wordt brandewijn niet alleen meer gestookt uit moutwijn maar uit neutrale alcohol, ethanol. Hier worden dan door de destillateur suikers en kruidenextracten aan toegevoegd. Deze vloeistof bevat minstens 35%. Deze moderne Nederlandse brandewijn wijkt dan ook af van de traditionele brandewijn door het gebruik van een andere basis.
Vroeger werd wijn, ter voorkoming van bederven, gedestilleerd waarbij brandewijn achterbleef. De bedoeling was na enige tijd de brandewijn weer te verdunnen met water maar dit bleek echter op zichzelf ook erg smakelijk. Er was een nieuwe ambacht ontstaan waarbij graan werd ontkiemt, gebrand en met water door toevoeging van gist alcohol bevatten en granen voortaan als grondstof werden gebruikt voor destillatie. Na driemaal destilleren ontstond er moutwijn dat de basis legt voor jenever.
Boozly verkoopt Asbach Uralt als brandewijn.