Wodka of Vodka?

Wodka of Vodka?

Dit keer geen standaard verkooppraatje maar lekker informatief! Zeggen we nou Wodka of Vodka? Hoe wordt het gemaakt? En natuurlijk… Hoe drink je het ‘the perfect way’?

Jaa want wat is het nou? Wodka of Vodka? 

Wodka betekent in het Russisch letterlijk ‘watertje’. En dat Nederlanders soms een beetje gek zijn, blijkt maar weer. In Nederland is wodka de juiste uitspraak maar.... in het Engels zeg je Vodka (als in: Absolut Vodka.) Voor deze blog houden wij dus Wodka aan ;)

Wodka is eigenlijk niet meer dan water en een suiker- of zetmeelhoudende grondstof, waarvan graan de bekendste maar ook aardappels of druiven worden hiervoor gebruikt. Dit resulteert in een neutrale sterke drank zonder geur en een pure smaak. Smaakloos is wodka alleen niet, ligt er maar weer aan welke grondstof je gebruikt. 

Van origine werd wodka als medicinaal drankje gebruikt dat ook nog een goed zou zijn voor het versterken van vruchtbaarheid en lust opwekte. Dus mocht je plannen hebben vanavond, weet jij alvast je favo drankje voor de rest van de avond hehe.

Tegenwoordig is wodka overal ter wereld geliefd (bijvoorbeeld de Franse Grey Goose.) om zijn pure smaak en perfect match in vele mixdrankjes. 

En dan nu…. Hoe wordt het gemaakt? 

Wodka maken bestaat uit 2 delen: Filteren en Distillatie. In welke volgorde deze onderdelen worden uitgevoerd verschilt per maker. We maken het even makkelijker in wat eenvoudige stappen en gebruiken graan als voorbeeld.

Distillatie
De eerste stap is natuurlijk het fijn vermalen van het graan. Om alcohol te maken van graan moet het bevatte zetmeel omgezet worden in suiker. Daarom wordt als tweede stap de graan geweekt in water om dit proces te starten. En dan… heb je suikerwater jeej! Maar nog geen alcohol dus gaan we nog even door. Als derde stap wordt er gist toegevoegd aan het suikerwater om deze suikers om te zetten in alcohol. And then the most important: het distilleren van de vloeistof. Hierbij wordt de vloeistof verhit in een ketel, de damp hiervan wordt opgevangen en via een hals begeleid naar koelers waar het weer condenseert. En je raadt het al, dan heb je alcohol. En daar deden we het voor ;) Wat je overhoudt is een sterke alcoholische vloeistof en hoe vaker je destilleert, hoe hoger het alcoholpercentage. 

 

En wanneer je dacht dat je er was gaan we je even uit die droom helpen want nee nee nee, we gaan nog even door… 

 

Filteren
Met het filteren worden onzuiverheden uit de drank getrokken maar verzacht tegelijkertijd ook de smaken van wodka. Het uiteindelijke overblijfsel is een enorme sterke drank van 95% vol. Dit hoge alcoholpercentage is niet drinkbaar… En wat doen we dan om het drinkbaar te maken? We voegen water toe. Water? Huh? Ja water. Vlak voor het bottelen van de drank wordt er water toegevoegd en maak je geen zorgen, we proberen je niet te vergiftigen ;)

Dan heb je wodka. Hoe drink je het dan?

Om wodka GOED te proeven drink je het puur. Nog beter is als je het serveert uit de vriezer. Hierdoor wordt de wodka namelijk stroperiger wat een romig effect geeft. Ook weet je meteen de kwaliteit van jouw gekozen wodka want een goede wodka bevriest namelijk niet! 

Niet zo’n fan van pure wodka? Dan hebben wij ook genoeg inspo voor heerlijke mixdrankjes en cocktails met wodka. 

Wodka kan je dus ook zelf maken. Klinkt dat nou heel ingewikkeld en ben je daar niet zo van? Koop het dan hier heel eenvoudig bij Boozly! Boozly Team
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter