Wie, Wat, Wijn!

Wie, Wat, Wijn!
Er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten druiven en wijnen en de kennis die er bij komt kijken is wel even next level… Daarom deze week een basis lesje Vino! Niet een gehele verrassing als aangezien je al voorbij de titel bent gekomen ;)
Nee we gaan geen hele cursus geven maar wat weetjes en feiten zijn altijd handig om te beginnen. Het is leuk om te blijven leren en wie weet kunnen we jou wel triggeren voor onze Basis Wijnproeverij! (€35 p.p. vanaf 5 personen, reserveren via [email protected]).
Dus waar gaan we het wel over hebben? Vandaag geven we antwoord op de vragen wat is wijn nou eigenlijk, wat zijn de basissmaken en waarom praat iedereen altijd over een oude en een nieuwe wereld? Let’s Vino Things Up.
Wat is nou wijn?
Er zijn legio veel wijnen in diverse smaken, maar voor alle wijnen telt de volgende Jip-en-Janneke taal definitie van wijn: ‘Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door de vergisting van druiven.’
Wijndruiven vormen dan ook de basis van wijn. Daarnaast bestaat wijn uit alcohol, zuren, suiker, kleur-en geurstoffen, smaakstoffen en water. Voor wijnkenners komt de volgende verhouding niet als een grote surprise als wij zeggen dat wijn voor ±13% uit alcohol bestaat, 2% uit zuren, suiker, tannine, geur- en smaakstoffen en jawel voor ±85% uit water! Dat lees je goed… 85% gewoon water. Best gezond een beetje wijn dan toch? ;)
Wat zijn de basissmaken?
De smaken die wij kunnen proeven zijn zoet, zout, zuur en bitter. Haal zout weg uit dit rijtje en je hebt de basissmaken voor wijnen staan. Toch is het niet zo simpel als dat, omdat ook binnen deze smaken combinaties te maken zijn. Deze leggen wij je met liefde even uit!
Droog
Laten we beginnen met de smaak droog. Deze smaak is te herkennen doordat het NIET zoet is. Poeh Poeh, je meent het… ja echt! Deze wijnen hebben bijna alle suikers omgezet in alcohol waardoor deze niet meer zoet is maar droog. Toch kan deze wel zoetig proeven door toevoeging van smaakstoffen van bijvoorbeeld vanille maar dan nog is de wijn zelf niet zoet!
Zuur
We horen je al denken; Dus als niet alle suikers omgezet zijn in alcohol is het automatisch zoet? Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. We hebben namelijk ook nog zuur en bitter. Hoe zuur een wijn proeft hangt totaal af van: de zuurgraad van het druivenras, de herkomst en het weer tijdens het oogsten. Hierover krijg je meer informatie bij onze wijnproeverij ;)
Bitter
Die andere smaak. Dit wordt gecreëerd door de tannine dat voortkomt uit de schil, pitten en steeltjes van de druif. Bitter is een moeilijke smaak omdat het in minimale hoeveelheid heel boeiend kan zijn maar in overmaat vaak geassocieerd wordt met ‘vies’.
Zoete smaken
Dan de smaken zoet… Dat ligt wat ingewikkelder. Wijnen die zoet smaken worden gescheiden door de smaken half zoet en zoet. Het onderscheid is qua theorie makkelijk maar qua smaak vaak lastiger uit elkaar te houden.
Half zoet
Bij droog hebben we verteld dat bijna alle suikers omgezet worden in alcohol waardoor deze niet zoet was. Voor halfzoet geldt, simpel gezegd, dat niet alle suikers worden omgezet in alcohol waardoor de suiker achterblijft in de wijn en deze een zoete smaak creëert. Proef bijvoorbeeld onze Orahovica Riesling! Een heerlijk voorbeeld voor een halfzoete wijn.
Zoet
En wat zou er dan in een zoete wijn gebeuren? Precies! Flink wat suiker blijft achter in de wijn wat een aanwezige, overheersende zoete smaak veroorzaakt. Ook bestaan er vol zoete wijnen die vaak geserveerd worden als dessert wijn, deze worden door schimmels geproduceerd. Veel spannends op het zoete vlak dus!
Leuk die smaken… maar waar vind je deze? Waar deze smaken vandaan komen ligt geheel aan de druif, de streek en het wijnhuis. Daarom zullen we het nog eens tegen je zeggen, hebben we jouw interesse gewekt? Boek onze wijnproeverij voor maar €35 p.p.!
Wat wij wel alvast kunnen delen, is wat meer informatie over de oude wereld en nieuwe wereld.
Wat is nu oude wereld en wat de nieuwe wereld?
Oude wereld
De oude wereld wijnen komen uit Europa waarin de wijnen in traditionele gebieden zijn gevinifieerd. (= chique of sjiek woord voor de naam van het maken van wijn.) De landen die tot de oude wereld behoren zijn dan ook Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland maar ook Kroatische wijnen bijvoorbeeld die wat minder bekend zijn.
Nieuwe wereld
De nieuwe wereld bevat dus wijnen buiten Europa en komen daarom dus niet uit traditionele gebieden. Dit betekend niet dat nieuwe wereld wijnen niet oud zijn of minder van kwaliteit, maar gewoon net even anders. Vaak worden oude wereld wijnen strenger gecontroleerd, omdat de regelgeving voor de verkoop een bepaalde wijn met een kwaliteitslabel vroeger strikt is opgesteld. De bekendste nieuwe wijnlanden zijn Australië, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika en de VS (Californië).
Kortom: Oude wereld zijn de wijnen binnen Europa en Nieuwe wereld wijnen komen buiten Europa vandaan.
Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Laat het ons dan weten op [email protected] of hier via ons contact formulier. *Onze wijnproeverijen starten vanaf min. 5 personen.