The Pale ale Family

The Pale Family
IPA and Pale ale… Er is bijna geen horecagelegenheid die deze niet op de kaart heeft staan. Ondanks de vele overeenkomsten is er wel degelijk een verschil. Om dit goed over te brengen naar jou kijken we eerst even terug naar de geschiedenis van deze biertjes.
Want waar komen deze nou vandaan?
Om even te beginnen met de IPA. Als we dit uit zouden schrijven zou er India Pale Ale staan. En nee dit is niet omdat deze hier vandaan komt… Maar juist omdat deze Pale Ale daar naartoe verscheept werd. Hiervoor gaan we even wat eeuwen terug naar de koloniale tijd. In deze tijd zaten de Britten in India die verlangde naar de Brits gebrouwen Ale. Dit verschepen kostte zo'n 5 maanden en ondanks alle hop die het biertje conserveerde, bleek dit toch niet genoeg om de Ale houdbaar aan te laten komen. En hoe hebben ze dat dan opgelost? Door gewoon extra hop toe te voegen! En dat is zeker terug te proeven…
Dan voor de Pale ale, het jongere broertje van de IPA. Om een lang verhaal kort te maken, deze komt ook uit Engeland. Maar wat is dan het verschil?
Het ligt hem vooral in de smaak…
Een Pale ale is namelijk een stuk minder uitgesproken dan de zwaardere, hoppige en daardoor sterkere smaak van de IPA.
De IPA staat dus bekend om zijn hoppige, fruitige en bittere smaak waar dan ook nog een verschil in kan zitten tussen de originele Britse of de Amerikaanse. De Amerikaanse zal namelijk van smaak frisser zijn waarin de Britse vaak bloemiger wordt geassocieerd.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Double IPA, Tripel IPA, New England IPA, Black IPA of een Session IPA… Dit kan je allemaal lezen in een volgende blog met ‘Alleen maar IPA’ als onderwerp.
Kan je nou niet wachten? Dan kan je ze zeker wel alvast proeven zoals deze Session IPA van Brouwerij ‘t IJ bijvoorbeeld!
We gaan voor nu dan weer even terug naar de Pale ale die zijn naam heeft gekregen vanwege zijn bleke kleur.
Dit is ook terug te proeven in zijn smaak. De Pale ale wordt gebrouwen met geroosterd mout dat veel lichter is en een karamelachtige smaak afgeeft aan het bier. Daarom is een Pale ale zacht, fris en heeft het vooral een zoetige smaak.
Zoals we allemaal weten kan een borrel niet zonder een hapje. Dussss ook deze combi’s geven we in deze blog!
Door de bittere dominante smaak van de IPA moet je vooral oppassen dat het andere smaken niet onderdrukt. Ga daarom voor gerechten of hapjes die zelf ook een sterke aanwezige smaak hebben.
Zoals:
- Sterke kazen.
- Gedroogde, zoute ham.
- Kruidige, pittige curry's.
Vooral in Indiase keuken gaat goed met een India Pale Ale ;) Wat een verrassing…
De zoetige smaak van de Pale Ale gaat erg goed als tegenhanger met subtiel aanwezige smaken.
Zoals:
- Gerookte vis.
- Lamsvlees.
- Asperges.
Welke combinaties ga jij uitproberen?
Bestel snel de heerlijke IPA’s and Pale Ales op onze webshop om het te testen!