Tequila Mania

Tequila Mania

We kennen ze allemaal, de barhangers. Van bierdrinkers tot shotjes tikkers. Behoor je tot de eerste of tweede groep? En is tequila ook het eerste waar jij aan denkt? Dan is dit artikel op jouw lijf geschreven. We weten dat er verschillende soorten tequila zijn, maar wanneer mag je het eigenlijk tequila noemen en wat zijn de drankvoorschriften?

 

Blauwe agave
Tequila wordt getrokken uit het sap van de blauwe agave. Deze plant komt oorspronkelijk uit Mexico en is ook alleen hier te vinden, aangezien de agave alleen op deze specifieke rode kalkhoudende grond groeit. Daarnaast is het heerlijke Mexicaanse klimaat van belang voor een optimaal groeiproces. De drank is vernoemd naar het hart van de tequilaproductie gelegen in Jalisco, je raad het al… De stad tequila.

 

Mexico
Tequila is niet alleen verbonden met Mexico door zijn unieke grond, maar ook door zijn historie die al ver terug gaat naar de tijd van de Azteken. Meer dan duizend jaar geleden spleet een agaveplant open bij een mythische blikseminslag. Het sap stroomde uit de plant en de hitte van de bliksem deed het koken. Deze gekookte agavesap wordt sinds dien ook wel ‘The elixir of the gods’ genoemd.

 

Wat maakt Tequila dan Tequila...
We mogen pas over tequila spreken wanneer het uit 1 v/d 5 tequilaregio’s komt en voor minimaal 51% uit agave bestaat. Wanneer tequila niet uit een van deze regio’s komt, noemen we het mixto. Originele tequila’s zijn te herkennen aan ‘Hecho en Mexico’, oftewel ‘Gemaakt in Mexico’. Ook heeft elke fles een eigen serienummer die te traceren zijn.

 

Welke soorten tequila zijn er?

Er zijn twee soorten Tequila, zilveren en gouden. Beiden zijn van de blauwe agave gemaakt, maar op hun eigen manier. De agave geeft een pittige, peperige smaak af en is daarom essentieel voor de smaak.

 

Zilveren Tequila
Het is wit en transparant, vandaar de naam Zilver. Ook wel Tequila Blanco genoemd, de Spaanse naam. Meteen klaar voor gebruik na destillatie. Tequila wordt opgeslagen in metalen vaten, waardoor de natuurlijk scherpe smaak behouden blijft. Dit is de basis voor alle tequila versies.

 

Gouden Tequila

Gouden Tequila onderscheidt zich door kleur en smaak. De naam is te danken aan de lichtgouden gloed. Gouden Tequila heeft een zachtere smaak door de toevoeging van verhitte suiker, oftewel karamel. Hierdoor krijgt de Tequila een zoetere smaak die vooral de voorkeur heeft bij vrouwen. Deze Tequila wordt, net als de Zilveren Tequila, opgeslagen in metalen vaten.

 

Dorado

Dorado is een van de versies van de Gouden Tequila. Hierbij wordt tequila opgeslagen in eiken vaten voor het verouderingsproces. Het verouderingsproces kan tot wel 3 maanden duren.

 

Reposado

Ook Reposado is een versie van Gouden Tequila die opgeslagen wordt in eiken vaten voor het verouderingsproces. Deze Tequila wordt tussen de 3 en 12 maanden opgeslagen, waardoor de smaak zoeter en zachter wordt. De kleur wordt juist donkerder en de prijs stijgt.

 

Anejo
Anejo is een versie van de Gouden Tequila die meer dan 12 maanden wordt opgeslagen in eiken vaten voor het verouderingsproces. In vergelijking met de Reposado is de smaak van deze Tequila nog zachter, de kleur nog donkerder en de prijs ook hoger.

 

Extra anejo
Als je extra uit wilt pakken, kies je voor Extra Anejo Tequila. Deze Tequila wordt voor minstens 3 jaar opgeslagen in eiken vaten en heeft dan ook de hoogste prijs van alle hiervoor genoemde versies.

 

Leuk die processen en historie, maar hoe drinken we het…

 

Internationaal
Tequila staat wereldwijd bekend als het drankje waarbij je zout van je hand likt, het shotje achterover kiept en afbijt in een citroen. Maar is dit wel de juiste manier?

 

Traditioneel
Van origine wordt Tequila in Mexico niet achterover gegoten als een shotje. Het wordt netjes genipt zonder zout of citroen, gewoon puur. Mexicanen genieten langdurig van de rijke smaken.

 

Was je al tequila fan of hebben we je over kunnen halen?

Check onze Tequila.

Het Boozly team
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter