Koken met dranken #2

Koken met dranken #2
Daar zijn we weer! Met een nieuwe aanvulling voor ons receptenboekje: Koken met Dranken.
En we hebben weer iets speciaals voor jullie in petto. Om in het thema te blijven van ons vorige recept, die lekkere Boeuf Bourguignon, weten jullie nog ;) houden we het bij een heerlijk winters en warm recept. Deze week is het... *tromgeroffel*... Beer can Chicken!
En dan zou je denken, bier en kip? Bier en kip jaa! Voor een gezellige winterse barbecue, ookal kan dit recept ook makkelijk uit de oven. (De barbecue geeft alleen net die lekkere rokerige smaak...)
Kort samengevat: De HELE kip wordt op het bierblikje geplaatst om te zorgen dat hij mals en sappig blijft. Dit gebeurd doordat het bier gaat stomen en deze smaken op deze manier in de kip trekken. Errugg smakelijk vinden wij. Laten we je dus snel vertellen hoe je dit recept kan maken.
Totale tijd: 115 min
Servings: 2-3 pax.
Wat heb je nodig?
- 1 Hele kip (1.5 kg)
- 1 Blik Hertog Jan
- 4 el Zonnebloemolie
- 150 ml Barbecuesaus
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gemalen gember
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl citroengraspoeder
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 el gedroogde salie
- 1 tl zeezout
- 1 tl versgemalen zwarte peper
Een thermometer!
Klinkt als veel ingrediënten maar het is eigenlijk heel simpel! Kijk snel verder voor de bereiding.
Wat ga je doen?
1. Steek de barbecue/oven aan tot dat deze een temperatuur van 180 graden Celsius heeft bereikt.
2. Meng alle ingrediënten voor de rub. (Al die kruiden die we hierboven hebben opgeschreven.)
3. Heel het vel van de kip los door het voorzichtig omhoog te trekken met uw handen vanaf de huid en haal het langzaam heen en weer tot dat het goed los komt. Verdeel een deel van de rub hier tussen de huid en het vlees.
4. Vet de kip in met de zonnebloemolie en verdeel hier de resterende rub overheen.
5. Drink 1/3 van het blikje hertog jan op. Wat een straf ;)
6. Plaats het blikje in de barbecue/oven en laat het ongeveer 20 min. opwarmen totdat er damp uitkomt.
7. Zorg dat het blik stevig staat en zet er de kip bovenop. Steek vervolgens de thermometer in een dijbeen en laat de kip garen tot deze een temperatuur van 65 graden Celsius heeft bereikt.
8. Als de kip de 65 graden Celsius heeft bereikt strijk je de kip in met de barbecuesaus.
9. Laat de kip nog garen tot dat deze 72 graden Celsius is. Ondertussen kan je tussendoor de kip nog 2 keer bestrijken met de barbecuesaus.
10. Je kip is gaar en klaar! Haal het voorzichtig van het bierblikje af, snijd het vlees eraf en serveer met groenten en aardappeltjes. Eet smakelijk!
Tip: Snijd je groenten en aardappelen en verdeel deze onder de kip in de barbecue/oven. De sappen van de kippen zullen hierop vallen en geeft een geweldige toevoeging aan de groenten.
Wij zien graag jullie creaties op Instagram dus taggen maar!
@boozly.amsterdam voor het geval jullie het vergeten waren ;)