Koken met dranken #1

Koken met dranken #1

Boozly heeft voor haar trouwe volgers weer een leuke, nieuwe blog reeks bedacht. Wij presenteren een series van…. Koken met dranken! Welkom bij ons eerste recept #1. 

Bij dit koude weer hoort natuurlijk een warm en winters recept. We gaan beginnen met de Boeuf bourguignon. Een heerlijk recept, op smaak gebracht door één van onze Boozly oprichters! Dit moet je proeven dus ;)

Wist je dat…  Boeuf Bourguignon ‘Rund op zijn Bourgondisch’ betekent? Het is een typisch gerecht voor de Bourgognestreek. Het was een manier voor de Franse boeren om hun maaltijd restjes weer mals en smakelijk te krijgen door langzaam stoven. Toch leuk om te weten dat dit ‘poor-mans food’ zich op heeft kunnen klimmen naar de haute cuisine.

Laten we maar gewoon vertellen wat je hiervoor nodig hebt zodat ook jij hiervan kan genieten. 

Boeuf Bourguignon 4 personen
- 600 gr rib runderlappen
- 30 gr ongezouten roomboter
- 100 gr spekreepjes
- 300 gr sjalotjes
- 1 ui
- 225 gr winterpeen 
- 2 tenen knoflook
- 2 el bloem
- 280 ml rode wijn (Merlot/Cabernet Sauvignon Ezimit)
- 285 ml vleesfond
- 1 laurierblaadje
- 300 gr champignons
- 4 gr platte peterselie
- 3 takjes tijm
- 20 zilver uitjes 

Om verder te gaan op het volgende belangrijke onderdeel… De bereiding!
Wat ga je doen? Volg het stappenplan en dan kan er bijna niks misgaan. 

Stap 1
Doe de spekjes in de pan en bak ze uit. Als deze aan gebruind zijn, haal je ze uit de pan en zet apart.

Stap 2
Snijd het vlees in blokjes en de uien, sjalotjes en knoflook grof. 

Stap 3
Voeg de roomboter toe aan het spekvet. Laat dit even wegsmelten. Doe vervolgens het vlees, de uien, de sjalotjes en de knoflook in de pan. Bak dit totdat het vlees niet meer rauw is en mooi aan gebruind is. Blus dit dan af met de rode wijn.

Stap 4
Snijd vervolgens de groenten (peen en champignons). Zet deze even apart.

Stap 5
Voeg het vleesfond en de kruiden (laurier, tijm en peterselie) toe aan het vlees en laat dit zo'n 2 uur op middelhoog vuur pruttelen. 

Na 2 uur...

Stap 6
Mix het bloem met de 200 ml water en voeg dit toe aan het vlees. Doe vervolgens ook de gesneden groenten hierbij. Laat ook dit zo’n 2 uur staan om verder op smaak te komen. 

Na 1,5 uur…

Stap 7
Het laatste half uur voeg je ook de zilveruitjes toe zodat deze niet stuk gaan met het eerdere stoven. Voeg ook de spekjes toe. 

En jawel, je kan deze heerlijke Boeuf Bourguignon serveren. Eet smakelijk!

Tip: Serveer met een heerlijke pastinaakcrème. De crème van deze vergeten groente gaat erg goed smaken met de kruidige smaak van dit stoofpotje.

Laat je ons weten wat je vond van dit recept? Wij kijken uit naar jullie reacties (en foto’s)!

 

 

 

 



Boozly Team
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter