Fanta staat voor Fantastisch

Fanta staat voor Fantastisch

Met een aanwezigheid in meer dan 190 landen is fanta het grootste multi-smaken merk ter wereld. Deze oranje frisdrank wordt wereldwijd meer dan 130 miljoen keer per dag gedronken. Enorme getallen dus, maar wat weten we eigenlijk over fanta?

 

Herkomst

In WO2 stond de Coca-Cola fabriek in Duitsland stil vanwege een handelsembargo. Grondstoffen waren niet verkrijgbaar en communicatie met het hoofdkantoor in Atlanta was onmogelijk. Om de fabrieken toch draaiende te houden moest het Duitse filiaal met een soortgelijk drankje komen. Zo is fanta in 1940 ontstaan, voornamelijk uit melkwei en appelpulp. De naam Fanta is afgeleid van de Duitse woorden fantastisch en fantasievoll (fantasierijk).

Na de oorlog werd het hoofdkantoor ingelicht over de productie van fanta in hun fabriek. Zij besloten de smaak te laten verfijnen en bottelen door hun collega's in Napels, Italië. Hier is in 1955 de wereldberoemde sinaasappelsmaak ontstaan door het toevoegen van onder anderen lokale citrusvruchten. 

 

Verschillende smaken

Wereldwijd zijn er 90 verschillende Fanta smaken ontwikkeld. In elk land waar de frisdrank verkocht wordt kan de smaak echter verschillen. Ze kijken namelijk naar de voorkeur van de consumenten per land. In Spanje is de voorkeur een donkerdere kleur oranje en intensere smaak dan in Nederland. Dit kan ook te maken hebben met de beschikbaarheid van de sinaasappels, in Spanje zijn ze van nature intens en donker dan de geïmporteerde sinaasappels in Nederland.

In elk land is de beroemde Fanta Orange te vinden, andere smaken zijn bijvoorbeeld Lemon, Strawberry en Exotic, naast de Light en Zero variaties. 

 

Duurzame lokale productie

Meer dan 85% van de Coca-cola producten die in Nederland worden verkocht, wordt in de fabriek in Dongen - Brabant geproduceerd. Producten zoals Coca-Cola, Fanta en Sprite. Tijdens de productie worden er zo veel mogelijk lokale producten gebruikt, zo komt het natuurlijke water uit mineraalwaterbron De Wildert en is het suiker afkomstig uit Nederlandse suikerbieten.

Coca-Cola European Partners (CCEP) heeft als doel gesteld in 2040 over de gehele waardeketen klimaatneutraal te zijn. Een van de 6 pilot-fabrieken is de fabriek in Nederland. in afgelopen 10 jaar heeft CCEP een CO2 uitstoot vermindering gerealiseerd van 30%, door middel van initiatieven op het gebied van transport, koelingen en gebruik van gerecycled materiaal in PET-flessen. Om in de aankomende 10 jaar nogmaals met 30% de uitstoot te verminderen is er €250 miljoen geïnvesteerd. 

De Nederlandse fabriek in Dongen is ook stappen aan het zetten. Zo zijn ze een samenwerking aan gegaan met Eneco om vanaf 2022 lokaal duurzame energie af te nemen van een nabijgelegen zonnepark. Daarnaast wordt een overstap gerealiseerd naar elektrische voertuigen, elektrische waterpompen en verwarming via warm water in plaats van stoom. 

Baby steps, maar in de goede richting!

 

Fanta thuis bezorgd? Check onze shop.

Boozly Team
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter