Een feestelijke sprankeling

Een feestelijke sprankeling

Heb je een feestje? Dan hoort daar natuurlijk een mousserende wijn bij! Maar… welke? De welbekende, frisse Champagne? Licht gekruide Cava? Of dan toch de zoete Prosecco? In het glas ziet het er allemaal bijna hetzelfde uit maar er is wel degelijk een verschil. We leggen je graag uit hoe je deze feestelijke dranken kan onderscheiden van elkaar.

Ze zijn allemaal mousserend maar verschillen in land, prijs, productieproces en smaak!

Laten we beginnen met de Champagne…

Champagne

Champagne komt uit de Franse streek: Champagne. Geen gehele verrassing toch? Leuk weetje… Alleen uit deze streek mag het Champagne heten. Uit andere delen van Frankrijk wordt het een Crémant genoemd. Champagne heeft een frisse, verfijnde smaak met een ondertoon van citrus en appel en gaat daarom goed in combinatie met ziltige oesters, een vettige fish and chips en natuurlijk met de wederzijdse versterking van truffel.
Het wordt gemaakt van 3 verschillende druiven: CHardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Deze combinatie komen voor in verschillende soorten en smaken zoals een demi-sec of brut. 

Meer weten over druivensoorten? Boek dan onze Wijnproeverij waar wij jou alles hierover uitleggen! 

Maar nog even door op de Champagne…

Champagne is de meest dure mousserende wijn van de drie en de wereld waarin de prijs kan verschillen van 20 tot wel duizenden euro’s. Dit komt vooral door de schaarste en het productieproces dat langer duurt dan andere bubbels.

Het proces heet ‘Méthode traditionnelle’ waarbij de bubbels in de fles ontstaan door deze 15 maanden ongeopend te laten liggen in de kelder. 

Heb jij nu wel zin gekregen in een glas bubbels? Bekijk deze dan hier! 

Cava

Cava komt uit het heerlijke zonnige Spanje en de meeste uit de gemeente Catalonië. Hier is de eerste niet-franse mousserende wijn geboren en tot op de dag van vandaag nog steeds succes! Cava smaakt milder dan een Champagne en vaak wat kruidiger waardoor deze hartig overkomt. Dit komt door de 3 druiven: Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Maar hierdoor een hele goede combinatie met veel verschillende soorten tapas (duhh!), eieren en Friet!
Cava komt net als champagne voor in verschillende soorten en smaken, van een brut (droog) tot een dulce (zoet).

Wat heeft jouw voorkeur? Droog of zoet?

Ook de cava wordt geprocesseerd op de ‘Methode Traditionnelle’ maar iets korter dan de Champagne, namelijk 9 maanden. Een goede cava kan zeker tippen aan een champagne en is ook nog een qua prijs-kwaliteit verhouding erg interessant. Een goede Cava is al te krijgen vanaf 10 euro! 

Last but not least…

Prosecco

Prosecco, de Italiaanse bubbel! Deze mousserende wijn staat bekend om zijn zoete smaak en komt voor in 2 verschillende varianten: Frizzante (mousserend) en SPumante (licht-mousserend). Beide gemaakt van de Glera-druif. Jaa je leest het goed! Niet veel poespas, gewoon 1 druif. De zoetere smaak komt niet per se alleen door de druif maar vooral door het productieproces dat anders is dan de Champagne en Cava. De tweede gisting vindt namelijk plaats in een tank in plaats van een fles. Het is makkelijker en minder tijdrovend. Mede hierdoor is de prosecco de goedkoopste mousserende wijn van de drie. Een flesje haal je al vanaf 5 euro. 

Koopje toch?

De prosecco wordt niet alleen als aperitief gedronken maar ook in cocktails zoals de Bellini of Scroppino. De Scroppino is het perfecte tussen- of nagerecht en doet het altijd wel goed bij iedereen. Geen fan van cocktails? Dan gaat de prosecco op zichzelf erg goed met zoute antipasti, heerlijke borrelen als de italianen met Prosciutto di Parma of Parmigiano reggiano bijvoorbeeld, of een lekkere pastasalade. 

Welke vind jij het lekkerst?

Boozly team
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter