Duurzame trends in het bierbrouwen

Duurzame trends in het bierbrouwen
Verantwoord drinken. Een hele trend die ook ontwikkelingen aan het maken is in Nederland. Tijdens een feestje wordt er nogal wat bier gedronken… Een gemiddelde student zo'n 16 per week. Er worden er maar 6 onthouden maar het zijn er toch echt 16 ;) Maar hoe kunnen we jou nou bewust maken van de impact van bier drinken op het milieu? Dat gaan we eens even vertellen…
Basis info
Bier wordt meestal gebrouwen uit gerstemout, gist, hop en water. Dat maakt bier een landbouwproduct. Maar om even terug te komen op dat water. Bier wordt vooral gebrouwen van heel veel water. En ik hoor je al denken… daar is niks mis mee toch? Maar laten we er even wat cijfertjes bijpakken. Voor 1 liter bier wordt er gemiddeld zo'n 5 of 6 liter water gebruikt. Dat is enorm veel. De impact van een biertje is dan ook groot op het watergebruik en eigenlijk best klein op het landgebruik.
Verschil in efficiënt brouwen
De associatie met duurzaamheid is vaak CO2-uitstoot en het broeikaseffect. En 3x raden… ook nu! Er valt onderscheid te maken tussen grote Nederlandse brouwerijen en kleinere brouwerijen met specifieke bieren die vaak geïmporteerd moeten worden uit het buitenland.
De twee vragen om te weten wat de bijdrage van jouw biertje aan het broeikaseffect zijn: is het een commercieel biertje van een groot merk of een speciaalbiertje van een kleine brouwerij? En is het in Nederland gebrouwen of geïmporteerd?
Waarom deze vragen van belang zijn is vanwege het verschil in CO2-uitstoot. Bij het brouwen van 1 liter pils van een grote Nederlandse brouwerij wordt er +/- 299g CO2 uitgestoten waarbij een kleine brouwerij voor een specifiek bier al snel rond de 1031g CO2-uitstoot zit. En waardoor is dit nou? Door efficiëntie. Het kost natuurlijk veel minder energie om grote hoeveelheden pils te produceren dan in kleinere hoeveelheden wat weer scheelt in CO2-uitstoot. Ook is voor een pils minder gerstemout nodig dan voor bijvoorbeeld een speciaal biertje als een herfstbok. Scheelt in ruimte en in uitstoot van broeikasgassen.
Een groen biertje
Je wilt dus bewust drinken en kiest dan, als je een beetje goed de tekst gelezen hebt, voor een Nederlands gebrouwen pils. Maar welk merk kies je dan? Waarin jarenlang Grolsch het duurzaamste biertje is geweest zijn ze dan toch van de troon gestoten… Heineken is nu namelijk, en letterlijk, het ‘groenste’ biertje van Nederland. Mogen wij eens even blij zijn want lekker blijft een koud Heineken biertje altijd!
Waar het dan toch allemaal op neer komt is de bewustwording van het duurzaam drinken. Dus, kies BEWUST!
En doe je dat voor een keertje niet…. dan hebben wij ook hele lekkere andere biertjes in onze webshop! Neem hier een kijkje!