Cocktail taal 1.0

Cocktail taal 1.0

Dryen, shaken, throwen? Soms denk je echt, waar hebben die barmannen het nou over? En je doet al zo je best om die perfect cocktail te ‘builden’? Bloed, zweet en tranen…

Dus gaan wij daarom deze cocktail termen aan jou uitleggen in normale-mensentaal. Fijn hè ;) 


Deze week gaan we het hebben over de tools en methodes.
Laten we beginnen met dat woord die we net al noemden in de intro…
 

Builden. Builden is letterlijk het opbouwen van een cocktail. Dit houdt in dat er geen lastige technieken van tevoren worden gedaan maar de cocktail direct in het glas wordt ‘gebouwd’.

Coupe glas. Traditioneel gezien wordt deze gebruikt om Champagne in te serveren. Het drink gedeelte is breder dan bij andere glazen en minder diep. Het ziet er wel fancy uit, ook voor je cocktails ;)

Dry shaken. Als een cocktail eiwit bevat, zoals de welbekende Pornstar Martini, dan krijgen cocktails eerst een Dry Shake. Hierbij worden alle ingrediënten eerst met ijs geshaket. Daarna wordt de cocktail nog eens zonder ijs geshaket. Dit creëert een mooie en volle laag eiwitschuim wat prachtig staat aan de bovenkant van je cocktail. Ga jij het proberen? 

Jigger. Deze ken je wel. Het is dat kleine maatbekertje die je kunt gebruiken aan beide kanten. Super handig voor de juiste afmetingen zodat jouw cocktail altijd de perfecte verhoudingen heeft!

Longdrink glas. Ken je die cocktail? Long Island Iced tea? Deze behoort tot de Long drink cocktails en wordt dan ook geserveerd in een Longdrink glas. Wil jij deze cocktail nou ook thuis maken? Bestel deze glazen dan hier! De drank kan je natuurlijk ook bij bestellen ;)

Shaker. Dit is dat ding waarmee al die knappe barmannen van die coole trucjes mee doen. Of ben je dan teveel afgeleid door de barman? Het komt erop neer dat niet alle cocktails op dezelfde manier gemaakt worden. De een wordt geroerd, en de ander geschud. Voor deze laatste methode heb je de shaker nodig.


Stirren. Dit is dus die andere methode waar we het over hadden. Dit zijn cocktails die worden geroerd.

Strainer. Als je de shaker hebt gebruikt, wil je niet altijd alle ingrediënten letterlijk terug vinden in je drankje. Maar wel de smaak! En om die reden worden ze mee geshaket. Om ze niet in jouw drankje te laten belanden wordt de cocktail door een speciaal zeefje, de strainer,  gehaald om bijvoorbeeld het ijs of andere ingrediënten eruit te zeven.

Last but not least… 

Throwen. Nee je gaat je cocktail niet letterlijk gooien… Maar wel netjes overschenken. Voor deze techniek zijn meerdere shakers nodig waarbij de cocktail steeds over geschonken wordt naar een andere shaker. Voor deze manier hoef je dus niet wild te gaan shaken, maar creëer je wel veel lucht in de cocktail. Welke techniek ga jij proberen? Laat het ons weten via IG en wij reposten jouw story!

Boozly Team
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter