Basic lesje Gin

Basic lesje Gin

Het is al een tijd geleden dat wij jullie de les hebben gelezen. Daarom deze week wat basics over Gin. Want ook die verkopen wij in verschillende soorten en smaken en spotgoedkoop ;)

Laten we beginnen…

Wat maakt een Gin?
Dat Gin een sterke drank is en dat het lekker is in een Gin-Tonic wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat Ging eigenlijk simpelweg een wodka is met een specifiek smaakje?  Gin bestaat uit een hoog percentage alcohol en botanicals. Dat hoog percentage alcohol is een graanalcohol, dezelfde basis als voor een vodka dus. Maar die botanicals maken het tot een Gin. Wat zijn botanicals dan? Eigenlijk alles wat plantaardig is en natuurlijk distilleerbaar. Denk aan kruiden, bloemen, zaden en wortels maar we mogen vooral de jeneverbessen niet vergeten! Deze geven een typische smaak aan de gin. Maar wat is het verschil tussen een jenever en een gin dan?

Gin vs. Jenever
Jeneverbessen zijn essentieel voor jenever maar dus ook voor gin zoals we net gelezen hebben. Het verschil is dan ook niet veel mits het distillatieproces, hoe je het drinkt en daarmee dus ook de smaak. Jenever wordt gestookt van drie verschillende granen die gedistilleerd worden in koperen ketels tot een alcohol met een laag percentage. Dit is een moutdistillaat met een zachte smaak dat kenmerkend is voor jenever waaraan vervolgens jeneverbessen toegevoegd worden. Gin wordt gemaakt van één graansoort en wordt gedistilleerd tot een alcohol met een hoog percentage, wel 96%. Hier ontbreekt dus het mout distillaat wat die zachte smaak creëert waardoor de gin een meer neutrale en minder granige smaak krijgt dan een jenever. Beide drankjes bevatten dus wel jeneverbessen maar de gin wel degelijk meer om het scherpe randje eraan te geven.

We hebben het dan gehad over het distillatieproces maar nog niet over hoe je het drinkt. Dus laten we daar nog even over door gaan. Door dat scherpe randje in de gin drink je dit namelijk niet puur maar samen met de welbekende tonic. G&T’s zijn tegenwoordig daarom niet meer weg te denken van een cocktailkaart. Jenever daarentegen drink je niet met een tonic maar op zijn puurst om de zijn moutige smaak te behouden. Dit traditionele drankje is inmiddels ook al wat jaartjes oud. Hoe oud? Daarvoor gaan we terug naar de oorsprong.

Hoe het dan allemaal begon…
Ineens hebben we het dus best veel over jenever maar dat is heel logisch als je terugkijkt naar de geschiedenis van de gin. Jenever is ons Nederlands trots van de sterke dranken en de voorloper van de zoals mensen het kennen, Engelse gin. Waar wij al zo’n 400 jaar lang jenever maken (bedacht door Sylvius de Bouve in 1672) vanwege de geneeskrachtige werking van deze bessen, is de gin pas wat jaren later ontstaan. De dertigjarige oorlog is hier het begin van geweest. Onze soldaten dronken jenever om zichzelf moed in te drinken. Hiervan waren de Engelse soldaten die met ons mee vochten tegen de Spanjaarden destijds erg onder de indruk en lustten zelf ook wel een slok ‘Dutch Courage.’ Toen de Engelse soldaten dit drankje mee naar huis namen werd ‘genever’ al snel afgekort naar ‘gin’. In deze tijd bevatte het Britse Rijk een groot deel van de tropen waarnaar ook de gin geëxporteerd wordt voor de Engelsen over there. Hier werd al tonic gedronken omdat het zou helpen tegen malaria maar om het bittere randje eraf te halen werd dit vermengd met water, suiker, limoen en je raadt het al…. Zo werd de eerste Gin & Tonic geboren. Dit viel goed in de smaak en het duurde dan ook vooral niet lang tot dit drankje wereldwijd bekend werd!

Inmiddels lang genoeg gechitchat zouden wij zeggen. Dus dan de grote vraag…

Wat verkopen wij?
Dit houden wij altijd graag kort maar krachtig. Dus klik hier voor alle gins! Ben je meer getriggerd door jenever? Klik dan op hier voor ons Nederlands trots.

P.s de tonic voor de gin hebben we al gelinkt in de tekst!

Boozly Team
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter